IRF uložio 9,1 milion

Bez autora
Dec 27 2010

Investiciono-razvojni fond (IRF) za pola godine je odobrio 107 kredita vrijedna 12,2 miliona eura, od čega je učešće te institucije 9,1 milion eura. Preostalih 3,1 milion eura uložile su banke. 28 projekata realizovano je kroz direktne kreditne aranžmane preko kojih je IRF plasirao 2,3 miliona eura. Prema podacima IRF-a, dominiraju projekti iz proizvodnje, poljoprivrede i prehrambrene industrije, usluga, turizam i ugostiteljstvo. Uvažavajući aktuelno stanje u ekonomiji, Fond je odobrio 57 reprograma kredita iz portfolija koji je naslijeđen od Fonda za razvoj na rok od 12 mjeseci što je jedan vid podrške sektoru privatnog biznisa. U strukturi odobrenih kredita najviše ih je u centralnom dijelu 48,6 odsto, sjeveru 38,3 i južnom 13,1%. I u narednom periodu će biti fokusirani na projekte u sjevernom dijelu za koje postoje posebne stimulacije ukoliko zapošljavaju pet novih radnika. Maksimalan iznos sredstava kredita IRF-a iznosio je do 200 hiljada eura, osim za one namijenjene preduzećima koja se tek osnivaju, takozvani start ap, gdje je maksimalni iznos 50 hiljada.

IRF uložio 9,1 milionInvesticiono-razvojni fond (IRF) za pola godine je odobrio 107 kredita vrijedna 12,2 miliona eura, od čega je učešće te institucije 9,1 milion eura.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Dragan Lajović, kazao je da su preostalih 3,1 milion eura uložile banke.

On je rekao da je 28 projekata realizovano kroz direktne kreditne aranžmane preko kojih je IRF plasirao 2,3 miliona eura.

Prema podacima IRF-a, dominiraju projekti iz proizvodnje, poljoprivrede i prehrambrene industrije, usluga, turizam i ugostiteljstvo.

»Uvažavajući aktuelno stanje u ekonomiji, Fond je odobrio 57 reprograma kredita iz portfolija koji je naslijeđen od Fonda za razvoj na rok od 12 mjeseci što je jedan vid podrške sektoru privatnog biznisa«, saopštio je Lajović na konferenciji za novinare.

U strukturi odobrenih kredita najviše ih je u centralnom dijelu 48,6 odsto, sjeveru 38,3 i južnom 13,1%.

Iz IRF-a su najavili da će i u narednom periodu biti fokusirani na projekte u sjevernom dijelu za koje postoje posebne stimulacije ukoliko zapošljavaju pet novih radnika.

Maksimalan iznos sredstava kredita IRF-a iznosio je do 200 hiljada eura, osim za one namijenjene preduzećima koja se tek osnivaju, takozvani start ap, gdje je maksimalni iznos 50 hiljada. Dugoročni krediti odobravani su na rok od pet godina, uz grejs period od 18 mjeseci i kamatnu stopu od 5,25 do šest odsto godišnje. Kratkoročni krediti su odboravani sa rokom otplate do 12 mjeseci i kamatnom stopom do šest odsto godišnje.

Lajović je podsjetio da se u portfelju IRF-a nalazi 17 akcionarskih društava. Nominalna vrijednost akcijskog kapitala IRF u tim kompanijama iznosi 51,4 miliona eura, dok je fer vrijednost akcija početkom godine godine iznosila 21,3 miliona eura.

Lajović je podsjetio da je IRF dokapitalizovao Javno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorsko primorje sa dva miliona eura čime su postali vlasnici 27,7% preduzeća.

On je rekao da se planovi za narednu godinu prije svega odnose na intenziviranje investicione aktivnosti.

Prema podacima IRF-a, finansijski potencijal za kreditiranje za podršku biznisu biće na nivou oko 45 miliona eura.

Lajović je najavio da će u narednih pola godine biti naglašena i garantna aktivnost IRF.

On je objasnio da je planirano da najveći broj njhovih garancija ide ka mikro i malom biznisu. »Ne mislim da je loše da za kompanije koje su perspektivne i imaju finansijsku i održivu ekonomsku budućnost i koje su u djelimičnom državnom vlasništvu damo garancije. Cilj nam je da rizike svedemo na najmanju moguću mjeru«, rekao je Lajović. «Fokus nam ostaju mikro i mala preduzeća«.

Iz IRF-a su objasnili da bi kompanija dobila garanciju od, na primjer, dva miliona eura treba da obezbijedti bankarski kredit na taj iznos.

Lajović je kazao da nemaju ozbiljnih primjedbi u dosadašnjih 107 odobrenih kredita u dijelu namjenske upotrebe novca. »Stalno ćemo pratiti realizaciju svakog projekta pojedinačno i gdje budemo imali nenamjensku upotrebu novca reagovaćemo u skladu sa ugovorom i primjenjivati sav instrumentarij«, naveo je Lajović.

On je kazao da će imati razumijevati za one projekte koji se realizuju u područjima koja su bila poplavljenja.

Prema njegovim riječima, mali je broj mladih ljudi koji su spremni da preuzmu rizik i pokrenu biznis, ali da u IRF-u namjeravaju da pokrenu kreditnu liniju za tu populaciju, žene i socio ranjive grupe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik